Para-hockey is bedoeld voor iedereen vanaf 8 jaar, niet rolstoelafhankelijk, bij wie de beperking van dien aard is, dat meedoen met leeftijdgenoten in het reguliere hockey problematisch is. Het doel van Para-hockey is om spelenderwijs de basisvaardigheden van het hockey aan te leren en wedstrijden en toernooien te spelen. Hierbij staan spelplezier en geloof in eigen kunnen voorop: we gaan uit van de mogelijkheden van elke individuele hockeyer. Daarnaast wil WFHC de integratie van mensen met een beperking binnen de club bevorderen: het moet voor alle leden vanzelfsprekend worden om mensen met een beperking te ontmoeten.
Wat doe je?
Elke zaterdag trainen we van 09.00 tot 10.15 uur onder leiding en begeleid door een groot aantal vrijwilligers. Alle trainingen kennen een duidelijke structuur met terugkerende onderdelen; voor deelnemers biedt dit veel houvast. We beginnen de training altijd met het in tweetallen overslaan totdat alle deelnemers er zijn. Dan gaan we samen in de kring even kijken wie er allemaal zijn en meedoen. Daarna doen we gezamenlijk de warming up. Vervolgens splitst de groep zich in trainingsgroepjes. We doen dan verschillende technische oefeningen. Het laatste kwartier spelen beide groepen nog een onderling partijtje. Bij de gevorderden wordt dan extra aandacht gegeven aan positie en tactiek. Aan het eind van de training helpen alle deelnemers en begeleiders mee met het opruimen van de materialen. We sluiten de ochtend af met een drankje in ons clubhuis.
Materialen
Er wordt bij Para-hockey met een ‘normale’ hockeystick gespeeld. Aanpassingen kunnen gemaakt worden om de stick beter te hanteren. Het is raadzaam de kinderen te voorzien van de benodigde kleding en accessoires: scheenbeschermers, bitjes, clubkleding, etc. Ook schoenen zijn zij zelf verantwoordelijk. Keepersuitrusting regelt de club.
Veiligheid
Het voorkomen van overbelasting bij de training/wedstrijd is bij Para-hockey een belangrijk aandachtspunt. Ouders en/of begeleiders spelen een belangrijke rol bij het inlichten van de trainers en de staf over de medische situatie van hun kind, zodat er bij de trainingen rekening mee kan worden gehouden. Ook zijn er extra spelregels toegevoegd aan het reglement om de veiligheid van (enkele) spelers te waarborgen.
Altijd al willen leren hockeyen? Kom een keer een proeftraining meedoen. Trek makkelijke kleding aan en gymschoenen, dan zorgen wij voor de hockeysticks. Je kunt ook eerst bellen met Peter Coster of mailen op [email protected]als je vragen hebt en natuurlijk rondkijken op onze website!
Competitiewedstrijden
Met ingang van het seizoen 2006-2007 is de KNHB gestart met eigen Para-hockeycompetities. Alle Para-teams in Nederland zijn ingedeeld in één van in totaal vier regio's. Op acht tot tien verschillende zaterdagen in het seizoen worden er steeds bij een andere club een aantal wedstrijden gespeeld. WFHC-Hoorn doet met twee eigen teams mee aan deze competitie.
Kennismaken
Kom zelf eens uitproberen of hockey bevalt. Trek je trainingskleren en sportschoenen aan. Voor de kennismaking hebben wij hockeymateriaal om mee te spelen. Aanmelden voor een proefles of lidmaatschap kan door contact op te nemen met Peter Coster per e-mail[email protected]
Lidmaatschap/verzekering
Alle Para-hockeyers die deelnemen aan activiteiten (trainingen, wedstrijden, toernooien etc.) georganiseerd door de KNHB of haar verenigingen, zijn automatisch lid van de KNHB. De contributie van een Para-lid is gelijk aan de laagste contributie binnen de vereniging. Dit is het tarief van het trainingslid. De contributie is op de site terug te vinden onder "lidmaatschap > contributie” ; bij onvoldoende draagkracht, springt de vereniging bij.