Als WFHC zijn we verplicht om voor alle thuiswedstrijden én een aantal zaalhockeywedstrijden twee scheidsrechters te regelen. Omdat we niet willen dat enkele personen elk weekend ‘aan de beurt zijn’ betekent dit dat we een flinke pool van leden, ouders en andere vrijwilligers nodig hebben die het fluiten op zich willen nemen.
De aandacht gaat hierbij - naast senioren en ouders van jeugdleden - vooral uit naar de jeugdleden. Vanuit de KNHB ligt er de verplichting voor de club om ervoor te zorgen dat ieder spelend lid van een vereniging vanaf 16 jaar zijn/haar scheidsrechterskaart moet hebben gehaald. Daarom starten we bij WFHC met het opleiden van spelers in de Onder 16-lijn. Spelers die al eerder willen beginnen helpen we natuurlijk ook graag.
Heb je belangstelling om scheidsrechter te worden of zou je wel eens een wedstrijd kunnen fluiten? Of heb je andere vragen over de arbitrage van wedstrijden? Neem dan contact op met
[email protected].
Zodra je als speler in de Onder 16-lijn komt spelen krijg je van de arbitragecommissie een uitnodiging om de opleiding clubscheidsrechter (CS) te doorlopen en het examen te doen. De uitnodiging heeft een verplicht karakter; de commissie streeft ernaar om zoveel mogelijk leden op te leiden tot clubscheidsrechter en te voldoen aan de verplichting van de KNHB. Aan het niet verschijnen op een examen of herhaaldelijk zakken wordt - voor zover verwijtbaar - een sanctie verbonden (boete en/of schorsing).
De opleiding bestaat uit een e-learning die je thuis kunt doorlopen. Daarin kom je praktijksituaties tegen waarbij de spelregels worden uitgelegd. Ook oefen je met vragen, waardoor je de spelregels nog beter leert. De toets maak je online en bestaat uit meerdere multiple choice vragen.
Na het halen van de toets ben je officieel clubscheidsrechter en ga je je eerste wedstrijden fluiten. Daarbij kun je worden begeleid door iemand van de vereniging. Probeer in het begin vooral te letten op de 3 basisregels: shoot, hakken en gevaar (gevaarlijke hoge bal of gevaarlijk met de stick zwaaien). Het wordt makkelijker om op meerdere dingen te letten als je wat vaker hebt gefloten. Fluit duidelijk hoorbaar en geef aan waar je voor fluit.
Elk Onder 18- en Onder 16-team is verplicht een paar maal per jaar scheidsrechters te leveren voor het fluiten van een wedstrijd van de Onder 14- of Onder 12-lijn. De arbitragecommissie bepaalt welk team aan de beurt is en geeft dit aan in de club-app. De teammanager van het betreffende team wijst spelers met een scheidsrechterskaart toe en voert dit tenminste 1 week voor aanvang van de wedstrijd in in LISA zodat dit ook in de agenda van de club-app terug te zien is. De teammanager controleert verder een paar dagen voor de wedstrijd of de aangewezen spelers inderdaad op de hoogte zijn van hun taak.
Vind je fluiten leuk en wil je graag beter worden? Dan kun je clubscheidsrechter-plus (CS+) worden.
CS+ scheidsrechters krijgen begeleiding van een bondscheidsrechter. Aan het einde van het opleidingstraject doen zij een praktijkexamen. Als CS+ scheidsrechter kun je alle wedstrijden op de club fluiten die niet door Bondsscheidsrechters worden gefloten.
Meer informatie vind je op de website van de KNHB.
Arbitrage is een belangrijk onderdeel van onze club. Om dit goed te verankeren binnen de vereniging en om gestructureerd te kunnen werken aan de verbetering van de kwaliteit van scheidsrechters is een Verenigingsarbitrage Plan WFHC (VAP) vastgesteld. Hierin kun je van alles terugvinden over opleiding/begeleiding, aanwijzing van scheidsrechters, sanctiebeleid en meer.
All Rights Reserved | WFHC Hoorn | Powered by LISA